EFT - Tunteiden vapautustekniikan esittely

24.10.2021

EFT (pikaversio)

Tämä on pikaversio "Tunteiden Vapauttamistekniikasta" (engl. EFT - Emotional Freedom Technique). Voit käyttää tätä kaikkeen! Tarkoitus on oppia huomaamaan, tunnustamaan ja hyväksymään, mitä ikinä koetkaan ja myös hyväksymään itsesi, vaikka sinulla on, mitä on, tai vaikka koet, mitä koet. EFT voi joskus saada tunteita liikkeelle, tai fyysinen - tai tunnekokemuksesi muuttuu, jolloin voit muuntaa johtolausetta sen mukaisesti.

Johtolause

 • samalla kun naputtelet "karatepistettä" jommassakummassa kädessä, sano valitsemasi johtolause kolme kertaa:

Esimerkkejä johtolauseista:

"Vaikka minulla on niskajännitystä, selviän tästä ja olen ihan o.k."

"Vaikka koen tätä pelkoa, rakastan itseäni ja hyväksyn itseni aivan täysin"

"Vaikka huomaan uskovani, että olen huono, rakastan itseäni" / "Vaikka minulla on tämä uskomus, että olen huono, olen silti o.k."

 • kun teet jo toista tai useampaa kierrosta/sarjaa, voit muuntaa edellisiä esim. sanomalla: "Vaikka minulla on yhä, vaikka koen yhä" jne.

Muut naputtelupisteet

 • kun naputtelet näitä pisteitä (n. seitsemän naputusta riittää, ei tarvitse keskittyä laskemaan), keskity kuvaamaan sitä fyysistä oiretta, tunnekokemusta tai uskomusta/pakkoajatusta, minkä olet jo johtolauseessa huomioinut. Puhele itselle vapaasti, niin että se mitä sanot "resonoi" sinussa. Esim. "tämä päänsärky" tai "tämä pelko, joka minulla on" tai "tämä uskomus, että olen huono"...
 1. kulmakarvojen keskimmäinen reuna
 2. kulmakarvojen laitimmainen reuna/silmäkuopan vieri ohimolla
 3. silmäkuopan alapuoli
 4. nenän alus
 5. alahuulen alus/leuka
 6. kaulakuopan vieressä solisluun pää
 7. keskellä rintalastaa
 8. kainalokuopan alapuoli
 9. naputtele ranteita vastakkain
 10. reiden sivulla lonkkanivelen ja polvinivelen välille vedetyn viivan puolivälissä
 11. keskellä päälakea
 • Hengitä tietoisesti tavallista syvempään aina kierroksen tehtyäsi. Tee vaikka pari/kolme kierrosta silloin tällöin ja hengitä tietoisesti kierrosten välissä, esim. laskemalla viiteen sekä sisään että ulos hengittäessä. Voit toki tehdä useampiakin naputtelukierroksia, kunhan kaikki, mitä sanot resonoi sinussa/koskettaa sinua, eikä ole vain "hauki on kala, hauki on kala"... toistelua.

Koonnut yhteen Nina Kristiina Honkanen. Saa vapaasti jakaa eteenpäin.